Geluid grote aardgastransportleidingen schadelijk voor gezondheid

Wist u dat aardgastransportleidingen geluiden maken en trillingen veroorzaken die schadelijk  zijn voor uw gezondheid?

Aardgastransportleidingen creĆ«ren geluidsgolven met lage en extra lage frequentie die optreden in de gebieden waar ze doorheenlopen. Deze geluiden worden “flutter” en “brom” genoemd.

Flutter is een constante pulserende drukgolf in de lucht die wordt uitgestraald door pijpleidingen. Het is gelokaliseerd in de buurt, klinkt als gerommel van verre donder en voelt aan als de pulsaties van een helikopter die in de verte vliegt. Het dringt huizen binnen en kan worden gevoeld als trillingen in hoofd en oren. Flutter kan ook buiten worden gevoeld als een ongemak als gevolg van interne resonantie.

De brom is een aanhoudend en laagfrequent zoemend, rommelend of dreunend geluid dat niet voor alle mensen hoorbaar is. Het is bekend om te resoneren in gesloten gebouwen met geluid / trillingen tussen 1 en 50 Hertz. Brom-golven reizen meer dan 40 kilometer vanaf hun bron en verspreiden zich over de omgeving. In een dichtbewoond land als Nederland is het bijna overal aanwezig. De brom, die vaker gevoeld wordt dan gehoord, is een geluid dat vaak wordt beschreven als van een stilstaande dieselmotor die constant buiten het huis loopt.

Laagfrequente ruis en trillingen veroorzaken naar verluidt hersenproblemen, oorsuizingen, stemmingswisselingen, keel- en spijsverteringsproblemen en psychiatrische stoornissen. De Gasunie is zich bewust van dit probleem en heeft tot op heden geen actie ondernomen.

Neem contact op met de gemeente en vraag wat zij weten over dit fenomeen en wat het effect zal zijn op uw gezondheid.